Sunt florile de salcâm comestibile?
Cred că mulți oameni nici nu știu că florile unor arbori din parcurile și de pe străzile orașelor sunt comestibile. Deși pare un arbore ornamental, timp de 2-3 săptămâni pe an, cândva în luna mai, salcâmul se transformă într-o cascadă de flori albe mici, cu mijlocul galben, asemănător florilor de mazăre. Dar sunt florile de salcâm comestibile? Surprinzător, dar da, aceste „perle” albe, delicat parfumate sunt comestibile. Știați asta?
Se recomandă să culegeți florile cât încă au mijlocul galben sau când florile sunt aproape de a se deschide, pentru că atunci au parfumul cel mai intens, iar dacă mijlocul devine maro, acestea sunt deja trecute și parfumul a scăzut considerabil din intensitate. Partea interesantă este că se pot mânca și fresh, din copac, fără să fie gătite în vreun fel, atât de dulci și parfumate sunt. Totodată, ciorchinele de flori sunt foarte încărcate și permit gătirea lor în fel și chip, dar rețeta clasică, tradițională este de flori de salcâm fripte în aluat de clătite și ninse cu zahăr pudră. Dacă faceți parte din cei norocoși, probabil bunicile voastre v-au răsfățat cu așa ceva.
Florile de salcâm se mai pot folosi la:
- aluat de prăjitură
- aluat de clătite sau gogoși -> Flori de salcâm prăjite
- budincă -> Budincă cu flori de salcâm sau Budincă de tapioca cu flori de salcâm și mango
- brioșe -> Brioșe cu salcâm și caise confiate
- crème Brûlée -> Crème brulée cu flori de salcâm
- mousse -> Mousse din flori de salcâm, cu sos de caramel
- salate – în mix cu mentă (nu am încercat pentru că nu îmi place menta, dar merg pe mâna celor care recomandă această combinație)
- salate de fructe
- supe, pe post de crutoane (mai ales supă cremă de mazăre)
- paste -> Paste cu sos Alfredo și flori de salcâm
- înghețată
- limonadă
- chiar și pentru a face vin
Voi ați mai mâncat flori ce salcâm? Ce rețete știți cu flori de salcâm?