Supă miso cu tofu și ceapă verde - Flavor Tailors

Ingrediente

500 de mililitri de apă
10 grame de alge uscate wakame
2 linguri de pudră dashi
3 linguri de pastă miso
o bucată de tofu
ceapă verde

Nu mi-aș fi imaginat că o să ajung să îmi gătesc singură supă miso cu tofu, dar nici că o să vorbesc limba japoneză (mai am mult de învățat, dar mă îndrept într-acolo, cu ajutorul cursului de limbă japoneză al Asociației Kizuna). Pasiunea mea pentru Japonia și cultura japoneză s-a instalat indirect, pe când eram în clasele 1-4 și am descoperit Sailor Moon. Mai apoi, a prins tot mai adânc rădăcini și am început să citesc cărți despre istoria Japoniei, cărți scrise de autori contemporani, manga și anime-uri și, în final, am început să descopăr bucătăria japoneză care mi se pare delicioasă.

Astăzi, aș vrea să ne delectăm gusturile cu o supă miso, un fel de elixir zilnic în dieta japonezilor. Supa Miso se face din 3 componente: dashi, miso (pastă de soia) și ingrediente la alegere.

Dashi este o bază de supă și este un ingredient fundamental în foarte multe rețete japoneze (miso soup, chawanmushi, ramen, shabu shabu etc). Dashi se poate prepara de la 0 sau se găsește pudră gata preparată, doar pentru pus în apă, la fiert. Una din variantele foarte cunoscute de dashi se prepară din kombu (alge uscate) și katsuobushi (fulgi dintr-un tip de ton uscat, fermentat și afumat). Alte variante de dashi se fac cu sardine uscate sau cu ciuperci shitake.

Miso este o pastă de soia fermentată, obținută din boabe de soia, orez sau orz și culturi de fermentare. Această pastă e păstrată la fermentat în butoaie de cedru, între 6 luni și 5 ani. Culorile diferite ale pastei miso indică raportul diferit de soia și orez utilizat pentru a face pasta, dar și durata perioadei de fermentare. Cu cât fermentația este mai lungă, cu atât miso-ul este mai închis la culoare și mai bogat în aromă. Gustul, aroma, textura și aspectul pastei miso variază în funcție de regiune.

Ingredientele la alegere pot să cuprindă:

  • Aburaage (tofu prăjit)
  • Ou
  • Vânătă
  • Ceapă verde
  • ciuperci precum enoki, maitake, nameko, shiitake, shimeji, etc
  • bame
  • spanac
  • tofu
  • alge Wakame

Bineînțeles, toate aceste ingrediente se pot comanda online de la magazine cu specific asiatic (Kj Center, Dragon Food, Asian Food, Asia Supermarket) și vă sunt livrate acasă.

Așadar, haide să facem împreună o călătorie în fascinanta Japonie și să descoperim o rețetă de bază în bucătăria lor:

Supă miso cu tofu și ceapă verde

Supă miso cu tofu

INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se pune apa la fiert și se adaugă algeke wakame rupte bucățele, iar apoi se dizolvă pudra dashi în apă.

2. Se dă focul/plita mai încet, astfel încât supa să rămână fierbinte, dar să nu fiarbă. Se pune pasta miso într-un bol și adaugă un polonic de supă fierbinte și se amestecă bine să se dizolve pasta. Se golește apoi în supă, dar atenție să nu ajungă supa la temperatura de fierbere, deoarece pasta miso își va pierde nutirenții și aromele.

3. Se amestecă bine să se dizolve complet pasta miso și să se omogenizeze cu restul supei și abia apoi se adaugă tofu tăiat cubulețe (asta ca să nu fie nevoie să amesteci mult în oală și să riști să se rupă/dezmembreze tofu).

4. Se ia de pe foc și golește supa în boluri, iar apoi presară ceapă verde tăiată rondele. Simplu, dar delicioasă și plină de arome! Poftă bună sau itadakimasu!

P.S. Rețeta mea poate a suferit mici modificări față de rețeta tradițională, dar așa o prepar eu și vă asigur că este delicioasă.

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi, care să vă poarte pe alte tărânuri din lumea asta mare.

Supă miso cu tofu

Leave a Reply

Your email address will not be published.