Tort de ciocolată crocant și cremos în același timp. Un adevărat deliciu cu ciocolată neagră, alune, unt de fistic și melasă, decorat cu frișcă infuzată cu flori de soc și zmeură și căpșuni, pentru un contrast de arome. A fost spectaculos! Cumva mijlocul lui era încă cremos-ciocolatos, dar în același timp și crocant de la bucățile de alune. O adevărată încântare pentru papilele gustative!
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:
1. Se taie ciocolata bucățele mici și se topește prin procesul bain marie (se pune într-un bol ceramic/inox, deasupra unei oale cu apă care clocotește).
2. Când ciocolata s-a topit, se adaugă zahărul și se amestecă cu un tel în formă de pară timp de câteva minute, să se topească. Recomand să folosiți zahăr pudră dacă nu vreți să vă doară mâna de la cât va trebui să amestecați. 🙂
3. Mai apoi, se adaugă uleiul de măsline (am folosit ulei de măsline extravirgin Costa d’Oro), se amestecă să se omogenizeze crema și se ia de pe foc.
4. Pentru o textură crocantă, se mărunțesc migdalele/alunele de pădure sau fisticul și se presară 4 linguri în crema de ciocolată. Mai apoi, se aromatizează apoi cu o linguriță de extract de vanilie, o lingură de melasă și 2 linguri de unt de arahide, migdale sau fistic (după preferință).
5. Pentru puțin contrast, se adaugă un praf de sare și se amestecă toată compoziția. Apoi, se separă gălbenușurile de albușuri și se incorporează gălbenușurile în crema de ciocolată.
6. Se bat și albușurile cu ajutorul unui tel sau un mixer și când s-au întărit, se adaugă 60 gr zahăr pudră și se bat în continuare, până rezultă o bezea pufoasă. Se incorporează treptat câte 1-2 linguri de bezea în crema de ciocolată și se amestecă ușor, de la exterior spre interior.
7. Când s-a incorporat toată bezeaua și crema este omogenă, se golește amestecul într-o tavă de tort rotundă, de maxim 20 cm diametru, tapetată peste tot cu unt și cu cacao. Tortul intră la cuptor, la 180 ℃, pentru 40 de minute. După, se împunge tortul cu o scobitoare pentru a vedea dacă este copt (dacă scobitoarea este curată, tortul este copt, dacă pe scobitoare sunt firmituri sau cremă, tortul mai trebuie să stea puțin la cuptor).
8. După ce se scoate tortul de la cuptor, se lasă să se răcească complet în tavă. Nu vă speriați, sigur se va crăpa tot și nu va arăta foarte estetic, dar la cât e de delicios, nu mai contează.
9. Dacă doriți ca frișca să aibă o aromă deosebită, puneți câteva flori de soc în smântâna pentru frișcă și lăsați-le la infuzat minim o oră, numai bine între timp se răcește și tortul. Bineînțeles, se poate folosi și sirop de soc în loc de flori de soc proaspete.
10. La final, se strecoară smântâna pentru frișcă de florile de soc și se bate frișca cu un tel sau un mixer. Pentru a ascunde crăpăturile tortului, se presară zahăr pudră deasupra. După, se decorează cu frișcă, dar nu vă faceți griji dacă nu aveți talent la decorat, doar puneți frișcă în mijloc cu o lingură și așezați peste căpșune și zmeură.
P.S. Tortul are o crustă crocantă, deci atunci când îl veți tăia felii, se va crăpa și mai tare și nu va arăta spectaculos pentru musafiri, dar nu vă faceți griji, la cât de delicios e, sigur vor cere și a2a porție. Să aveți poftă!