Un tiramisu fresh, cu cremă de cireșe acrișoare și cu aromă puternică de migdale de la lichiorul Amaretto. Sincer, combinația a fost atât de pufoasă și răcoroasă, perfectă pentru vară, încât nu cred că vreau să mă mai întorc la tiramisul clasic. Dacă și vouă vă plac cireșele la fel de mult, recomand cu drag acest tiramisu cu cremă de cireșe și Amaretto!
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:
1. Se spală cireșele, li se scot sâmburii și se taie/rup în jumătăți. Mai apoi, se pun la foc împreună cu 50 gr zahăr, zeama de lămâie, 3 linguri de lichior Amaretto și 150ml apă. Trebuie să fiarbă până scade apa și cireșele sunt moi (se mai adaugă apă dacă este necesar – important este ca cireșele să fie moi). Pentru a finaliza crema, se scot câteva linguri de sos ce cireșe într-un bol și se amestecă cu amidonul, iar apoi se golește amestecul în cremă. Se amestecă bine timp de 1-2 minute și ia de pe foc. Nu vă faceți griji dacă crema este lichidă, aceasta se va mai îngroșa când se răcește.
2. Se separă gălbenușurile de albușuri și se amestecă gălbenușurile cu 50 de grame de zahăr într-un bol (metalic sau ceramic). Se prepară din ele o cremă prin procesul baie marie: se pune bolul deasupra unei oale cu apă care fierbe și se amestecă cu un tel pară. Grijă doar ca bolul să fie deasupra nivelului apei care clocotește. Trebuie amestecat continuu în cremă timp de câteva minute, până aceasta se îngroașă și devine pufoară. Se ia apoi de pe foc.
3. În timp ce se răcește crema de ou, se amestecă brânza mascarpone cu 4 linguri de lichior Amaretto și apoi se incorporează crema de ouă.
4. Pentru a-i oferi un gust mai bogat cremei, se bate smântâna pentru frișcă cu ajutorul unui mixer și se adaugă vanilia, iar când devine pufoasă, se incorporează treptat în crema de mascarpone, amestecâd de la exterior spre interior cu ajutorul unei spatule.
5. Pentru un surplus de pufozitate al cremei, se bat cu mixerul albușurile de ou până se făc spumă și apoi se presară 50 de grame de zahăr. Se amestecă bine până când rezultă o bezea pufoasă și lucuioasă și se incorporează treptat și bezeaua în crema de mascarpone. Trebuie să rezulte o cremă omogenă și aerată. Atenție să nu amestecați de prea multe ori că se poate tăia crema.
6. Se prepară și cafeaua și se amestecă cu cei 90ml lichior Amaretto (eu am făcut un tiramisu mai alcoolizat, dar puteți ajusta cantitatea de Amaretto). Totodată, puteți să faceți tiramisul clasic, în formă dreptunghiulară sau puteți să îi dați un aer mai special, de tort. Pentru asta, trebuie tăiate câteva pișcoturi în așa fel încât atunci când sunt așezate în picioare, într-o tavă de tort rotundă, să ajungă până la baza de sus a tăvii.
7. Se înmoaie apoi pișcoturile în amestecul de cafea și Amaretto și se așează în picioare, pe marginea tăvii, cu partea tăiată jos. Se repetă procesul până când toată tava a fost tapetată de jur împrejur cu pișcoturi. După aceea, se pun pișcoturi și pe fundul tăvii.
8. Se pune 1/3 din crema de mascarpone peste pișcoturi, se decorează apoi cu crema de cireșe și peste se mai pune 1/3 din crema de mascarpone. Se acoperă totul cu încă un strat de pișcoturi înmuiate în cafea cu Amaretto, iar peste pișcoturi se adaugă crema de mascarpone rămasă (puteți să puneți crema într-o pungă de ornat și să ornați tiramisu dacă sunteți îndemânatici).
9. Tiramisul trebuie să stea câteva ore la rece pentru a se înmuia bine pișcoturile și a se întrepătrundă aromele. La final, se pudrează cacao peste și se decorează cu cireșe și se servește. Să aveți poftă!
Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.