Tartă cu creier de porc și ceapă caramelizată - Flavor Tailors

Ingrediente

200 gr făină
100 gr unt
apă
un praf de sare
3-4 linguri de mușar
2 cepe roșii
2 linguri de zahăr brun
o crenguță de cimbru
200 gr cheddar
500 gr creier de porc
6 ouă
100 gr smântână
sare și piper
1 lingură oțet

Am încercat o tartă cu creier și ceapă caramelizată de dragul vremurilor demult apuse, pentru că m-a cuprins nostalgia după copilărie. Când eram mică, asistam în fiecare iarnă la tăiatul porcilor, iar creierul era o delicatese. Mama sau bunica îl găteau cu mare atenție, într-o combinație cu ceapă călită și ouă. Era un deliciu…la fel ca și această tartă care e o variantă reinterpretată și mai sofisticată, dar un adevărat festin. Deși acum nu mai prea mănânc porc, iarna parcă nu e iarnă fără o porție de creier de porc.

Tartă cu creier de porc și ceapă caramelizată

 

INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se amestecă făina cu untul și se adaugă sarea și puțină apă. După, se frământă bine până rezultă o cocă elastică, se întinde aluatul în formă rotundă și se așează într-o tavă de tartă, astfel încât să acopere și marginile tăvii. Se dă aluatul la cuptor, la 180°C pentru 10 minute.

2. Se spală bine creierul de porc și se pune la fiert în apă cu sare și o lingură de oțet. Trebuie să fiarbă aproximativ 5 minute, după care se scoate și se strecoară.

3. Mai apoi, se taie ceapa mărunt și apoi se călește bine în puțin ulei. Când s-a rumenit, se adaugă cimbru și 2 linguri de zahăr brun.

4. Se bat bine ouăle și se amestecă cu sare, piper și cimbru, iar apoi se adaugă smântâna, 100 gr cașscaval și creierul de porc. Se amestecă ușor să nu se rupă creierul.

5. Pentru asamblarea tartei, se unge aluatul copt cu muștar, peste el se pune ceapa caramelizată și se întinde uniform. Peste ceapă se toarnă amestecul de ouă cu creier , iar apoi se rad 100 gr de cheddar deasupra și se dă tava la cuptor, la 180°C pentru 30-35 de minute, cât să prindă o crustă aurie. Să aveți poftă!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.
Tartă cu creier de porc și ceapă caramelizată