Soufflé cu sos de vanilie și înghețată - Flavor Tailors

Ingrediente

4 gălbenușuri
20 gr zahăr
30 gr făină
270 ml lapte
30 gr unt
2 lg extract de vanilie
4 albușuri
60 gr zahăr
4 gălbenușuri (sos de vanilie)
70 gr zahăr (sos de vanilie)
300 ml lapte (sos de vanilie)
2 lg extract de vanilie (sos de vanilie)
40 g unt (tapetat)
4 lg zahăt (tapetat)
2 lg zahăr pudră (decor)
4 cupe de înghețată (vanilie, straciatella sau preferata voastră)

Soufflé cu sos de vanilie și înghețată, un deset demențial, spectaculos și perfect pentru a sărbători o ocazie specială. Sigur îi veți impresiona pe cei dragi dacă le pregătiți bunătatea aceasta. Nu doar gustul intens de vanilie e delicios, dar întreg procesul îți încântă gusturile, de la presăratul de zahăr pudră, la tăiatul souffléului, la turnatul cremei de vanilie și la înghețata care se scurge încet în soufflé și se amestecă cu sosul de vanilie cald. De-a dreptul spectaculos! Trebuie neapărat să încercați acest soufflé cu sos de vanilie și înghețată!

Soufflé cu sos de vanilie
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Pentru prepararea souffléului, se amestecă 4 gălbenușuri cu zahărul și se adaugă făina treptat, în 2-3 reprize, în timp ce se amastecă cu un tel să nu se formeze cocoloașe.

2. Se adaăugă apoi laptele și se amestecă bine, iar după se pune amestecul la foc mediu și se amestecă continuu, până se îngroașă.

3. Se ia de pe foc și se adaugă untul și extractul de vanilie, se amestecă bine și se golește într-un bol, care se acoperă cu folie alimentară. Este esențială folia, pentru că altfel crema va face o pojghiță mai groasă deasupra.

4. Cât se răcește crema, se bat albușurile spumă și se adaugă zahărul pudră treptat, până rezultă o bezea pufoasă.

5. Când s-a mai răcit crema, se bate cu mixerul și apoi se golește puțin câte puțin peste bezea. Se amestecă cu o spatulă, încet, de  la exterior spre interior, până se incorporează toată în bezea și rezultă un amestec galben și pufos.

6. Se ung 4 boluri de soufflé cu unt și apoi se pune câte o lingură de zahăr tos în fiecare și se învârt bolurile pe toate părțile, astfel încât să se lipească zahărul de pereții bolurilor. Dacă rămâne zahăr extra, acesta se golește din boluri.

7. Mai apoi, se golește crema pufoasă în cele 4 boluri, se nivelează cu un cuțit și se curăță marginile de cremă. Trebuie curățate și “marginile interioare” ca să crească souffléul, iar pentru asta, țineți degetul mare pe marginea bolului și învârtiți bolul tot roată, până nu mai e cremă pe marginea interioară.

8. Pentru coacere, dați souffléul la cuptorul preîncins la 200°C, pentru 13 minute.

Crema de vanilie:

9. În acest timp, se pregătește crema de vanilie: se amestecă gălbenușurile cu zahărul și apoi se adaugă laptele călduț. Se pune apoi amestecul la încăzlit, prin procesul bain marie (într-un bol, deasupra unei oale cu apă care fierbe) și se amestecă bine să se topească zahărul. Când ajunge pe la 80°C, se ia de pe foc și se strecoră. Se adaugă apoi vanilia și se amestecă bine, iar sosul e gata.

Asamblare:

10. Când a crescut souffléul și e gata, se scoate din cuptor, se presară zahăr pudră deasupra, se face o tăietură diagonală în el cu un cuțit și se toarnă sos de vanilie, astfel încât să se scurgă prin tăietură în interiorul souffléului. Se adaugă apoi o cupă de înghețată,  care va cădea și ea în interiorul souffléului și se servește imediat. Să aveți poftă! E demențial!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome”!

Soufflé cu sos de vanilie