Plăcintă Floarea Soarelui - Flavor Tailors

Ingrediente

300 grame Făină Superioară 000 (am folosit de la Raftul bunicii)
8 grame drojdie uscată
2 lingurițe de zahăr
jumătate de linguriță de sare
aproximativ 175 mililitri de apă călduță
300 grame ricotta
300 grame feta
1 ou
o legătură de mărar
4 cepe verzi
sare și piper după gust
o linguriță de oregano
jumătate de linguriță nucșoară
2 gălbenușuri
2 lingurițe de susan negru
2 lingurițe de semințe de floarea soarelui

O plăcintă în formă de floarea soarelui, cu aer primăvăratic, umplută cu cremă de brânză parfumată cu mărar și ceapă verde. Potrivită chiar și ca aperitiv pentru masa de Paști. Să aveți poftă!

Plăcintă Floarea Soarelui
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se cerne Făină Superioară 000 Raftul bunicii și se face o gaură în mijloc, în care se adaugă sarea, drojdia și zahărul. Se adaugă apa călduță și se frământă aluatul până devine elastic. Se unge un bol cu ulei și se așază aluatul în bol. Se acoperă cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară și se lasă să dospească minim o oră.

2. Brânza feta se rade pe răzătoarea mică și se amestecă cu brânza ricotta. După, se taie mărunt mărarul și ceapa verde și se adaugă peste amestecul de brânzeturi. Se sparge și oul și se condimentează cu sare, piper, oregano și nucșoară. Se amestecă bine crema de brânză și apoi se pune deoparte.

3. Aluatul se frământă bine și apoi se taie în jumătate și se fac 2 biluțe uniforme. Se întinde o biluță în formă de cerc cu diametrul de aproximativ 30-35 cm. Se pun câteva linguri de cremă de brânză în mijlocul aluatului, sub formă de mușuroi și apoi se pune restul cremei de brânză de jur împrejurul marginii aluatului, dar cu puțin spațiu fată de marginea aluatului și față de mijlocul aluatului.

4. După, se face o mică adâncitură în crema de brânză aflată în mijlocul aluatului și se pune un gălbenuș în acea adâncitură. Se întinde și cealaltă biluță de aluat și se acoperă cu ea aluatul cu crema de brânză. Cu ajutorul unei furculițe, se presează aluatul pe margine pentru a se lipi unul de altul.

5. Pentru a forma petalele, se taie partea din margine a aluatului, cea umplută cu brânză (fără a ajunge la partea din mijloc, unde este „mușuroiul” de brânză cu gălbenușul de ou). Pentru a tăia petalele uniform, se taie aluatul în 4, apoi fiecare bucată dintre cele 4 se taie în jumătate și tot așa.

6. După aceea, se ia fiecare fâșie de aluat, se răsucește și se aplatizează pentru ca brânza să fie la vedere. Marginea aluatului, cea aplatizată cu furculița, se presează și se strânge pentru a se forma vârful petalei. Se repetă procesul până când toate fâșiile au fost răsucite și transformate în petale.

7. Mai apoi, se bate un gălbenuș de ou, și, cu ajutorul unei pensule, se întinde gălbenușul peste aluat. Recomand să se înceapă cu partea din mijloc și apoi să se ungă și aluatul care formează petalele. Înainte de a o da la cuptor, presară în mijlocul florii susan negru, iar în partea care delimitează umplutura de brânză, presară semințe de floarea soarelui. Lasă plăcinta la 200 °C, pentru 25-30 de minute. Poftă bună!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi, cu produsele Raftul bunicii. Iar dacă înscrieți bonul cu produsele Raftul bunicii în campania Surpriza Primăverii, puteți câștiga una dintre cele 50 de mașini de făcut pâine sau unul dintre cele 200 de seturi de tacâmuri. Mai multe detalii aici.