Împletitură cu vișine și migdale - Flavor Tailors

Ingrediente

350 gr făină albă pentru cozonac (am folosit de la Raftul bunicii)
75 gr de unt
230 ml de lapte
50 gr de zahăr
8 gr de drojdie
1/2 linguriță de sare
un ou
coaja de la o portocală rasă
250 gr de vișine
50 gr de zahăr
esență de vanilie
1 lingură de amindon
50 gr migdale
2 linguri suc de portocală
55 gr de zahăr pudră
coaja de la o portocală rasă

În ultima săptămâna m-am tot jocat cu aluatul și am făcut fel de fel de forme și împletituri, dar nu m-am lăsat mai prejos nici la umpluturi, astfel că a rezultat aceast cozonac împletit, umplut cu sos de vișine și migdale, însiropat cu sirop de portocale. A fost… spectacol!

Împletitură cu vișine și migdale
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Laptele și untul se încălzesc, până se topește untul, iar apoi de ia de pe foc. Se cerne făina superioară albă de grâu 000 pentru cozonac (eu am folosit de la Raftul bunicii). Se adaugă zahărul, drojdia, sarea și coaja de portocală. Mai apoi, se adaugă oul și se pune jumătate din amestecul de lapte și unt. Se frământă aluatul și se adaugă treptat și cealaltă jumătate de lapte și unt. Când aluatul devine elastic, se unge un bol cu ulei, se așează aluatul, se acoperă și se lasă să dospească o oră și jumătate.

2. Cât timp crește aluatul, se prepară crema și se pun vișinele la fiert cu zahărul și esența de vanilie. Se adaugă și puțină apă și se lasă se fiarbă și să se îmoaie vișinele. După câteva minute, se adaugă o lingură de amidon, se amestecă bine și se ia de pe foc când sosul de îngroașă.

3. Se întinde aluatul în formă dreptunghiulară și apoi se întinde sosul de vișine pe toată suprafața aluatului. Se presară migdalele măcinate și se rulează aluatul. Aluatul se taie felii de 2 cm grosime, dar nu se taie până jos. Mai apoi, se ia prima felie și se poziționează spre stânga și se aplatizează puțin. A2a felie se poziționează spre dreapta și se aplatizează, a3a felie spre stânga și tot așa, până rezultă o „împletitură” frumoasă.

4. Mai apoi, se bate un gălbenuș și, cu ajutorul unei pensule, se dă împletitura cu ou și se pune la cuptor, la 200 °C, pentru aproximativ 25 de minute.

5. Cât stă la cuptor, se prepară siropul: se amestecă zahărul pudră cu coaja de portocală rasă și sucul de portocală. După ce se scoate împletitura de la cuptor și se răcește puțin, se dă cu pensula cu sirop deasupra. Poftă bună!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi, cu produsele Raftul bunicii. Iar dacă înscrieți bonul cu produsele Raftul bunicii în campania Surpriza Primăverii, puteți câștiga una dintre cele 50 de mașini de făcut pâine sau unul dintre cele 200 de seturi de tacâmuri. Mai multe detalii aici.

 

Împletitură cu vișine și migdale