Paste cu cacao în sos de ciocolată albă, cu pesto de fistic și zmeură - Flavor Tailors

Ingrediente

275 gr făină
75 gr cacao
3 ouă mari
un praf de sare
75 gr ciocolată albă
75 gr frișcă lichidă
150 gr mascarpone
câteva frunze de busuioc
100 gr fistic
puțină zeamă de lămâie
1 lingură sirop de arțar
zmeură proaspătă pentru decor
frunze de busuioc pentru decor

Paste cu cacao, scăldate în sos de ciocolată albă, cu pesto de fistic și bobițe de zmeură! Da, chiar așa, o nebunie de desert! M-am tot întrebat dacă pastele se pot face și dulci, moment în care mi-a venit ideea de paste cu cacao. Mai apoi m-am gândit că firișoarele maronii de paste, sunt în contrast și se completează bine în arome cu un sos cremos de ciocolată albă, care se potrivește de minune cu un pesto crocant de fistic, iar busuiocul și zmeura dau rețetei un aer acrișor-răcoritor. Rezultatul? Spectacol de arome, texturi și contraste!

Rețeta aceasta este veche, de la începuturile Flavor Tailors și are și o poveste deosebită în spate. Nu știu câți dintre voi știți, dar în anul 2020 am fost interni și am colaborat cu bucătarul Adrian Hădean, gătind o serie de rețete delicioase pentru blogul adihadean.ro. Această rețetă de paste a fost selectată câștigătoare și a fost cea care mi-a garantat internshipul, deci are o valoare sentimentală pentru mine. Sper să vă placă!

Paste homemade cu cacao, scăldate în sos de ciocolată albă
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se cerne fin făina, pudra de cacao și sarea, iar apoi se crează o adâncitură în mijlocul lor și sparg ouăle acolo. Cu ajutorul unei furculițe amestecă ouăle și se incorporează încet, încet făina, iar când începe să se formeze aluatul, se frământă cu mâna aproximativ 10 minute, până devine omogen. Mai apoi se învelește într-o folie alimentară și se lasă să se odihnească în frigider, pentru cel puțin 30 de minute.

2. Se taie aluatul în 4 bucăți, iar atunci când lucrezi la una din ele, asigură-te că celelalte sunt acoperite/învelite în folie alimentară, pentru a preveni uscarea lor. Se presară puțină făină pe blatul de lucru, se întinde aluatul cu un făcăleț și apoi se dă printr-o mașină de făcut paste pentru a-l subția. Aceste trebuie subțiat  treptat, până ajunge la grosimea dorită și apoi se taie cu ajutorul mașinii, în forma dorită (fettucine, linguine sau orice formă taie mașina de paste).

3. Pentru sosul de ciocolată albă, se pune într-un bol frișca lichidă și ciocolata albă ruptă bucățele. După, se topește în bain marie ciocolata albă (se pune bolul deasupra unei oale cu apă care fierbe) și apoi se lasă puțin să se răcească. Mai apoi, se amestecă cu mixerul brânza mascarpone și se încorporează încet, încet ciocolata topită, până se obține o cremă pufoasă.

4. Pentru pestoul de fistic, se mixează în blender frunzele de busuic cu fisticul, siropul de arțar și zeama de lămâie, până se obține o pastă, dar nu e o problemă dacă rămân bucățele de fistic, e chiar recomandat pentru că va avea o textură crocantă.

5. La final, se fierb pastele cu cacao până sunt al dente și apoi se strecoară. Se golește sosul de ciocolată albă într-o farfurie, se așează pastele de cacao în sos, se presară pesto crocant și se decorează cu zmeură dulce acrișoară. Să aveți poftă!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.

 

Paste homemade cu cacao, scăldate în sos de ciocolată albă