Pâine cu maia și semințe - Flavor Tailors

Ingrediente

500 de grame faină de secară (eu am folosit făină de la Terra Natura)
180 de grame de maia
5 grame de sare
250 de grame apă
semințe la alegere (floarea soarelui, in, susan, dovleac etc)

Să faci pâine cu maia e o adevărată provocare și îți pune la încercarea și răbdarea, dar rezultatul e gustos și mult mai sănătos decât orice pâine din comerț, așa că se merită! În tot răul, vremurile actuale mi-au oferit imboldul de care aveam nevoie să-mi cresc propria maia și să fac propria pâine de casă. Mai am multe de învățat ca să perfecționez acest proces, deoarece coaja a ieșit cam tare și ar fi trebuit să fie mai bine coaptă în partea de jos, dar voi tot repeta procesul până învăț toate secretele și voi reveni cu îmbunățiri.

Dacă nu știi cum să îți crești propria maia, citește articoul „Ce este maia, cum se face și ce beneficii are”.

pâine cu semințe
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Amestecă făina cu sare și apa călduță, iar apoi adaugă maia și 2 pumni de semințe după preferințe (eu am folosit floarea soarelui, in și susan negru). Frământă bine, timp de câteva minute, până aluatul devine omogen. Lasă aluatul să se odihnească peste noapte într-un bol acoperit cu un prosop de bucătărie curat.

2. Dacă aluatul și-a dublat cantitatea, frământă-l și dă-i forma dorită (rotund. oval, bagheta etc) și apoi mai lasă-l să crească în tavă, pe hârtie de copt, acoperit cu prosop, undeva la temperatură peste 20 °C.

3. Odată ce aluatul a crescut și e pufos, crestează-l cu ajutorul unei lame de ras (poți face diferite forme interesante). Datorită acestor crestări, coaja nu se crapă urât în timpul coacerii.

4. Într timp, pornește cuptorul la 200 °C și dacă ai piatră de copt, pune-o și pe ea în cuptor să se încălzească. Dacă nu ai, poți coace pâinea în tavă, nu e nicio problemă.

5. Pune o cană cu apă la fiert și când aceasta fierbe și cuptorul a ajuns la temperatură constantă, pune o tavă pe fundul cuptorului și golește în ea apa fierbinte să facă abur în cuptor. Acest proces ajută pâinea să aibă o coajă mai moale. Pune și pâinea la cuptor, pe piatra de copt, iar după 10 minute, scoate tava cu apă de jos din cuptor și lasă pâinea să se rumenească.

6. Când scoți pâinea de la cuptor, înmoaie o pensulă în apă și pensulează coaja pâinii, iau apoi acoperă cu un prosop și las-o să se răcească. Servește cu unt și gem sau orice alte bunătăți ai poftă!

P.S. Spor la „croit arome” și înainte să treci la degustat, trimite-ne și nouă o ”vedere” din bucătărie, să vedem cum s-au întrețesut ingredientele în farfurie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.