Lapte de pasăre cu caramel - Flavor Tailors

Ingrediente

230 grame zahăr
4 ouă
2 lingurițe de esență de vanilie
coajă rasă de lămâie
un litru de lapte

Lapte de pasăre, desertul meu preferat din copilărie! Ador cum se îmbină sosul cremos de vanilie cu găluștele de spumă și împreună te fac să visezi la copilărie, să retrăiești acele clipe magice, de parcă ai pluti pe nori pufoși de spumă. Bineînțeles, nici la această rețetă nu m-am putut abține și a trebuit să intervin si să o reinventez în stilul propriu, așa că am presărat-o cu „zăpadă” crocantă de caramel.

Lapte de pasăre cu caramel
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se separă ouăle și se bat albușurile spumă, iar apoi se adaugă 50 de grame de zahăr și o linguriță de esență de vanilie. Se bat albușurile în continuare cu mixerul, până se topește zahărul și rezultă o spumă pufoasă, densă și strălucitoare.

2. Se pune laptele la fiert, iar când începe să clocotească, se dă focul la minim și se ia spumă cu ajutorul unei linguri și se pune în lapte, la fiert. După 2 minute, se întorc găluștele de spună cu ajutorul unei spumiere și se mai lasă la fiert 2 minute și pe partea cealaltă. Mai apoi, acestea se scot și se lasă într-un castron mare și se repetă procesul de fierbere al găluștelor, până nu mai rămâne spumă. La final, se ia laptele de pe foc și se păstrează deopaarte.

3. Gălbenuşurile se amestecă cu 150 g zahăr şi 5 linguri de lapte, până se dizolvă tot zahărul şi rezultă o cremă pufoasă. Pentru aromă deosebită, se adaugă o linguriță de vanilie, puțină coajă de lămâie rasă şi restul de lapte.

4. Mai apoi, se pune crema la foc, deasupra unui vas cu apă clocotită, amestecând continuu până se îngroașă. Se ia de pe foc, se lasă la răcit și se toarnă peste găluștele de spumă.

5. Cele 30 de grame de zahăr rămase se pun la foc într-o cratiță și se lasă până se topește zahărul și se transformă în caramel. Se golește apoi pe o hârtie de copt, iar când s-a răcit, se rupe în bucăți și se dă în blender să se mărunțească și să se transforme în zahăr caramelizat. Bineînțeles, se poate păstra o bucată de zahăr caramelizat pentru decor.

6. Se servește laptele de pasăre în boluri mici și se presară cu zahăr caramelizat.

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.

 

Lapte de pasăre cu caramel

Leave a Reply

Your email address will not be published.