Coroniță umplută cu nuci pecan - Flavor Tailors

Ingrediente

300 făină
30 gr zahăr
un praf de sare
4 gr drojdie
50 gr lapte condensat
160 ml lapte
25 gr unt
200 gr nuci pecan
150 gr unt
150 gr zahăr brun
3 lingurițe scorțișoară
1 gălbenuș
1 lingură lapte

O coroniță umplută cu nuci pecan se potrivește la orice fel de ocazie. Un aluat pufos, cu aromă de caramel de la zahărul brun și umplutură crocantă de nuci pecan, parfumată toată cu scorțișoară să ne ducă cu gândul la sărbătorile de iarnă.

Coroniță umplută cu nuci pecan

 

INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se amestecă făina (am folosit făină pentru prăjituri de la Raftul Bunicii) cu zahărul, sarea, drojdia, laptele călduț și laptele condensat și se frământă bine, după care se lasă să se odihnească 20 minute.

2. Mai apoi, se adaugă untul moale în aluat și se frământă încă 10 minute, după care se acoperă bolul cu un prosop și se lasă aluatul să dospească cel puțin o oră.

3. Între timp, se prepară umplutura: se coc nucile pecan în cuptor, cât să se rumenească puțin, iar apoi se dau în mărunțitor. Se dă și zahărul brun prin mărunțitor pentru a se topi mai ușor, iar apoi se amestecă cu untul moale, cu ajutorul unui mixer. Când rezultă o cremă, se incorporează și nucile pecan și scorțișoara și se amestecă să se omogenizeze.

4. Se frământă aluatul și se împarte în 2 bucăți. Se întinde fiecare bucată în formă dreptunghiulară și se marchează unde e jumătatea aluatului pe lățime și se pune un liniar dintr-o parte într-alta. Mai apoi, se taie aluatul în fășii subțiri, până la jumătatea lui (unde am pus liniarul). Imaginează-ți aluatul ca o draperie care e tăiată de jos și până la jumătate în fâși subțiri, ca niște franjuri.

5. În partea de aluat care nu e tăiată fâșii se pune umplutura de nuci pecan și apoi se rulează aluatul și se face sul (se rulează de la umplutură spre partea cu franjurii). Se repetă procesul și cu cea de-a 2-a bucată de aluat și apoi se așează sulurile de aluat în formă de coroniță, într-o tavă de copt rotundă. Dacă e prea mult aluat și cele 2 suluri se suprapun, se poate tăia din ele, astfel încât să intre în tavă și să se unească relativ uniform.

6. Se lasă coronița să mai crască jumătate de oră, iar apoi se pensulează cu gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte și se dă la cuptor, la 180°C, pentru 35-45 de minute. Să aveți poftă!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.
Coroniță umplută cu nuci pecan