Cum se face maia și ce beneficii are? - Flavor Tailors

Ingrediente

180 grame făină integrală
180 grame apă călduță

Ce este, cum se face maia și ce beneficii are?

Deși nu prea mâncăm pâine, mi-am dorit de mult să încerc să fac pâine cu maia acasa, iar vremurile actuale mi-au oferit imboldul de care aveam nevoie să-mi cresc propria maia. Nu sunt deloc expertă în pâine, ba chiar pot să recunosc că până acum nu mi-a ieșit niciodată o pâine demnă de a fi lăudată, dar e un moment bun să învăț mai multe despre asta.

Pentru că m-am documentat intens, împart cu voi ce informații am găsit și care sunt pașii să-ți faci propria maia. P.S. O să revin ulterior și cu o rețetă de pâine gustoasă cu semințe.

Ce este, cum se face maia și de ce să faci pâine cu maia? Ei bine, deși timpul de preparare a unei pâini este între 10 și 24 ore, pâinea cu maia este mai săţioasă, hrănitoare, gustoasă și aromată decât pâinea cu drojdie.

Dar ce este maia?

Maia este un amestec de făină și apă care a stat la dospit. Mai apoi, jumătate din amestec a fost aruncat și celalaltă jumătate a fost hrănită cu apă și făină. Acest procedeu a fost repetat timp de 4-5 zile până când a rezultat maia, baza ca de drojdie a pâinii tradiționale.

Ce făină să folosești?

– este important ca făina să fie de calitate superioară, nealbită, de preferat făină măcinată la moara cu pietre.

De ce făină măcinată la moara cu pietre? Pentru că la morile moderne, bobul de grâu este zdrobit de niște role de metal care se rotesc cu viteză mare și încălzesc făina la temperaturi destul de ridicate și îi reduc valorile nutritive. Avantajul este că tărâța se crapă în solzi mari și se cerne foarte ușor, iar germenele de grâu rămâne întreg și se separă ușor de restul făinii. Astfel, se obține o făină foarte albă, performantă și stabilă în timp, dar aceasta nu este sănătoasă. Prin comparație, piatra de moară rupe bobul în bucăți mici, cu tot cu germene și tărâțe, iar făina se încălzește mult mai puțin, deci păstrează cel mai bine proprietățile nutritive ale grâului, care se pierd în mare parte prin morăritul modern.

– Se poate folosi orice tip de făină de grâu, inclusiv grâu integral, secară, spelta sau orice altă făină preferi, important este să fie de calitate.

Cum se face maia?

🔆 Ziua 1: amestecă într-un borcan mare (e nevoie de spațiu să crească) 30 de grame de făină integrală cu 30 de grame de apă călduță și lasă să se odihnească 24 de ore, undeva la temperatură peste 20 °C. Acoperă borcanul cu o bucată de material prin care să poată să respire. Totodată, poți pune un elastic pe exteriorul borcanului la nivelul la care este maia în prima zi pentru a putea monitoriza cât a crescut pe parcurs.

🔆 Ziua 2: studiază dacă au aparut cumva bule de aer (asta înseamnă că a început să fermenteze) și amestecă puțin să aerezi maia.

🔆 Ziua 3: Pune jumătate din maia într-un alt recipient (menționez la final ce poți să faci cu ea pentru a nu face risipă și a arunca aluaul) și apoi hrănește jumătatea rămasă cu 30 de grame de făină și 30 de grame apă călduță.

🔆 Ziua 4,5 6,7: Continuă să pui deoparte jumătate din maia și să hrănești jumătatea rămasă în borcan. Pe măsură ce se activează, maia va crește și se vor forma bule de aer în ea.

🔆 Ziua 8: Până acum, maia ar fi trebuit să-și fi dublat cantitatea și să aibă o textură buretoasă, pufoasă, plină de bule de aer de toate mărimile.

Deși majoritatea spun să arunci jumătate din maia, când o hrănești, eu nu încurajez risipa, așa că îți recomand să o depozitezi într-un recipient închis ermetic și când se adună o cantitate mai mare, poți să o folosești pentru a prepara waffe, clătite americane sau banana bread.

cum se face maia

Cum să păstrezi maia?

Ideea e să folosești o parte din maia pentru a face aluat, dar să păstrezi mereu o parte, pe care să o hrănești, până la următoarea tură când faci pâine.

Procedura de păstrare depinde de obiectivele tale:

⭐️ Dacă faci pâine des, păstreză maia la temperatura camerei și hrănește-o zilnic.

⭐️ Când faci pâine odată pe săptămână sau mai rar, păstrează maia in frigider. Totuși, înainte de a o folosi pentru aluat, trebuie să o „activezi”, ceea ce necesită să o hrănești de cel puțin două ori.

⭐️ O altă variantă utilă este să întinzi pe o hârtie de copt un strat subțire de aluat și să îl lași să se usuce, iar apoi să îl rupi bucăți și să le depozitezi într-un borcan închis ermetic. Pentru a „activa” maia uscată, pune 50 de grame de bucăți uscate într-un burcan, acoperă cu 100 de grame de apă și lasă 30 de minute să absoarbă apa. Amestecă apoi bine și adaugă 100 de grame de făină și 75 de grame de apă. Hrănește maia de câteva ori până face din nou bule și se „activează” complet.


Ce beneficii are pâinea cu maia?

💎 conţine probiotice importante pentru digestieiar substanțele nutritive din cereale sunt absorbite mai bine de către organism, datorită unui proces chimic care descompune acidul fitinic din bobul de grâu, permiţând absorbţia unor minerale cum ar fi: zinc, fier, magneziu, cupru, fosfor, calciu.

💎 are un indice glicemic micnu creează intoleranțe sau alergii și nu balonează, deoarece maiaua predigeră aluatul. Glutenul poate declanșa un răspuns imunitar care seamănă cu o alergie, dar se manifestă digestiv. În aluatul cu maia enzimele produse de microorganisme în timpul fermentației îndepărtează anumite bucăți din molecula de gluten, exact cele ce produc răspunsul exagerat al sistemului imunitar. Pâinea cu maia este mult mai ușor tolerată de cei cu probleme, dar aceasta are nevoie de o fermentație lentă, de cel puțin 8-12 ore, care să dea suficient timp bacteriilor să-și facă treaba.

💎 pâinea cu drojdie din comerț începe să se altereze după ce a fost scoasă din cuptor, pe când pâinea cu maia continuă să se îmbunătățească nutritiv, deoarece drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează pentru câteva zile.

💎 aromă autentică, iar gustul unic reprezintă legătura cu esența naturii.

P.S. Pentru ca toată experiența să fie puțin mai distractivă, poți să-i dai un nume la maia și să pozezi zilnic borcanul și evoluța.

Sper să reușești să îți crești propria maia și de acum încolo să faci pâine gustoasă și sănătoasă acasă, fără tot felul de ameliortori și chimicale, cum e pâinea din comerț.

Recomand și o rețetă de pâine cu semințe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.