Tiramisu cu piure de castane - Flavor Tailors

Ingrediente

4 ouă
100 gr zahăr
400 gr mascarpone
400 gr piure de castane
400 ml frișcă
puțin rom
500 gr pișcoturi
400 ml cafea/espresso
cacao pentru decor

Tiramisu cu piure de castane a fost desertul perfect de ziua mea, mai ales că ador piureul de castane și sunt mare fan tiramisu. Mi se pare un desert ușor, care nu pică greu și nici nu are atât de mult zahăr precum alte prăjituri. Culmea, pe cât de mult îmi place piureul de castane, urăsc să fierb/coc castane și să pierd apoi ore în șir să le decojesc. Poate aveți un secret pentru asta. De cele mai multe ori, sunt comodă și folosesc piure de castane din comerț, de la Raureni. E super cremos și are gust intens de rom. S-a potrivit de minune în această rețetă de tiramisu. Vă doresc poftă bună!

Tiramisu cu piure de castane

 

INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se separă gălbenușurile de albușuri și se pun gălbenușurile cu 50 de grame de zahăr, într-un bol metalic. Se face o cremă din gălbenușuri, prin procesul bain marie (într-o oală, se pune apă la fiert și se așează bolul deasupra, fără să atingă apa care clocotește).

2. Cu ajutorul lui tel, trebuie amestecat continuu în cremă pentru aproximativ 4-5 minute. Când crema își dublează cantitatea și devine pufoasă, se ia de pe foc și se lasă să se odihnească puțin.

3. Se mixează brânza mascarpone cu piureul de castane și se adaugă apoi crema de ou, amstecând cu mixerul până rezultă o cremă omogenă.

4. Mai apoi, se bate frișca până devine pufoasă și se încorporează în crema de mascarpone, cu ajutorul unei spatule, amestecând de la exterior spre interior.

5. Ultimul pas pentru o cremă aerată, se bate cu mixerul albușul de ou până devine spumă și apoi am se adaugă 50 de grame de zahăr și se mai bate 1-2 minute, cât să se topească zahărul și să rezulte o spumă lucuioasă. Se incorporează și bezeaua în crema de tiramusu, dar trectat, câte 2-3 linguri odată, amestecând de la exterior spre interior.

P.S. Deși în crema tradițională de tiramisu se folosește doar frișcă sau doar bezea, dacă se adaugă ambele, va rezulta o cremă cu o aromă mai intensă, de la frișcă și va fi mai pufoasă și aerată datorită bezelei.

6. Eu prefer să pregătesc tiramisu într-o tavă rotundă, pentru că îi dă un aer mai deosebit și pare mai festiv. Pentru asta, trebuie tăiate pișcoturile, astfel încât să fie aproximativ până la baza de sus a tăvii, atunci când sunt așezate în picioare.

7. Pentru asamblarea tortului, se înmoaie pișcoturile în cafea/espresso și se așează în picioare, de jur împrejurul tăvii, cu partea tăiată în jos și partea rotunjită în sus, ca să arate bine la final. Odată ce se așează pișcoturi pe toată marginea tăvii, se pune un rând și pe fundul tăvii.

8. Mai apoi, se pudrează pișcoturile de pe fundul tăvii cu cacao și peste ele se pune o parte din cremă. Peste cremă urmează următorul strat de pișcoturi îmbibate în cafea, iar peste ele se mai pudrează cacao și se acoperă cu cremă.

9. Se păstrează puțină cremă dacă vreți să decorați cu o pungă de ornat. Dacă nu vă pricepeți, nu e nicio problemă, puteți nivela partea de sus. Se lasă tiramisu peste noapte la frigider, să se înmoaie bine pișcoturile și să se combine aromele, iar apoi se pudrează cu cacao și se servește (dacă se pudrează mai repede cu cacao, aceasta se umezește și nu va mai arăta la fel de bine)! Să aveți poftă!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.

Tiramisu cu piure de castane