Lămâile și portocalele mă duc cu gâdul la o vacanță cu aer mediteranean, iar cum anul acesta nu se știe dacă apuc să plec pe undeva în vacanță, For Fresh m-au purtat într-o vacanță imaginară, printr-o livadă cu lămâi și portocali parfumați. Cum? Printre multe alte bunătăți de la producători locali, mi-au livrat și câteva portocale și lămâi super gustoase.
Într-adevăr coaja fructelor nu era cea mai aspectuasă, dar asta mi-a demonstrat faptul că sunt sănătoase, fără să fie date cu ceară să își păstreze aspectul apetisant. Cumva mi-am amintit de campania Inglorious fruits and vegetables, o campanie care accentua imperfecțiunile fructelor și legumelor, pentru a evidenția faptul că, indiferent de aspect, acestea au aceleași proprietăți ca și suratele lor mai frumoase. În caz că nu știați, din toată producția de fructe și legume a unui producător, doar o parte mică ajung pe rafturile lanțurilor de magazine, și anume acelea care se încadrează în „standardele de frumusețe alimentară” ale supermarketurilor. Celalalte, nu sunt considerate „demne” de a fi puse la raft și devin risipă.
Apreciez enorm inițiativa For Fresh, tocmai pentru că, pe lângă produsele locale, aduc și fructe care nu se cultivă la noi, dar au grijă să fie la calitate superioară față de ce găsim în comerț, ajutându-ne astfel să mâncăm mai sănătos, mai fresh și să ne bucurăm de produse crescute cu grijă.
P.S. Sper ca Inglorious fruits and vegetables să îi inspire și pe cei de la For Fresh și să ducă ideea mai departe în vreun fel.
Revenind la fructele noastre… Ce e de făcut când viața îți dă lămâi și portocale? Gătești fel de fel de rețete care să pună în valoare fiecare ingredient! În acest caz, am pus în lumina reflectoarelor portocalele, lămâile și ouăle de casă, primite în pachetul cu bunătăți de la For Fresh:
Tartă cu lămâie, portocale și Earl Grey
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:
1. Pentru prepararea aluatului se amestecă făina cu untul și apoi se adaugă zahărul și oul și se frământă bine. Pentru un gust deosebit se adaugă coaja de la o portocală rasă și frunzele de ceai Earl Grey dintr-un pliculeț. Se frământă până rezultă un aluat omogen și apoi se învelește în folie alimentară și se lasă o oră să se odihnească la frigider.
2 Cât stă aluatul la frigider, se pune smântâna pentru frișcă într-un bol, deasupra unei cratițe cu apă la fiert (procesul bain marie), iar când smântâna s-a încălzit, se golește conținutul a 2 pliculețe de ceai Earl Grey și semințele de cardamom. Se ia smântâna de pe foc și se lasă la infuzat timp de 15 minute, iar apoi se strecoară și se lasă la răcit.
3. După ce s-au combinat bine aromele aluatului, se întinde aluatul în formă rotundă și se așează într-o tavă de tartă unsă cu puțin unt. Se taie marginile aluatului dacă sunt mai mari decât tava și apoi se asează peste o hârtie de copt și boabe de fasole pe post de greutate, să nu crească aluatul. Se dă aluatul de tartă la cuptor, la 180°C, pentru 15 minute și apoi se ia hârtia de copt cu fasolea și se mai coace încă 10 minute.
4. Pentru crema tartei, se amestecă bine ouăle cu zahărul și vanilia și apoi se adaugă trepat smântâna pentru frișcă.
5. Pentru a evita risipa, dacă aveți lămâi și portocale bio, vă recomand să radeți coaja lor, până ajungeți la partea albă (aceasta este amară) și să o păstrați într-un borcan, presărată cu zahăr. Vă va ajuta la alte prăjituri, în viitor, fiind foarte aromată. Mai apoi, stoarceți lămâile și portocalele și adăugați treptat sucul lor în crema tartei.
6. Se golește crema peste aluat și se dă tarta la cuptor, la 160°C, pentru 30 de minute. Pentru un efect răcoritor, se servește rece, de la frigider. Poftă bună!
Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi, cu produsele gustoase livrate de For Fresh.
Leave a Reply