Pui Kiev sau un fel de șnițel mai sofisticat, umplut cu unt aromat cu usturoi și pătrunjel (eu am adăugat și puțină rucola pentru aromă). Povestea acestei rețete este una controversată și probabil mulți vor spune că este o rețetă rusească. Există fel de fel de povești cum că pe la sfârșitul anilor 1700, aristocrații ruși erau fascinați de bucătăria franțuzească și și-au trimis bucătarii la Paris să invețe să gătească. Se presupune că rețeta a fost inventată la Paris de unul dintre acești bucătari.
Indiferent de cine a inventat această rețetă inițial, poveștile atribuie inventarea puiului în stil Kiev restaurantului hotelului Continental din Kiev, la începutul secolului XX. Potrivit memoriilor contemporanilor, puiul Kiev a fost un preparat de bază, unic și definitoriu, un signature dish al restaurantului hotelului. Sunt sigură că acest preparat delicios se gătește în ambele culturi, și cea rusească și cea ucrainieană, dar datorită numelui (pui Kiev), a istoriei legate de restaurantul hotelului Continental, dar și a faptului că ucrainienii îl consideră un preparat tradițional, eu l-am atribuit Ucrainei și proiectului meu de a găti rețete ucrainiene.
Mesajul pe care vreau să îl transmit cu acest proiect este că poți distruge o țară #stopthewar, dar nu poți distruge, nu poți șterge niciodată cultura și tradițiile ei! Slava Ukraini!
Rămâneți aproape, voi continua să împart cu voi rețete tradiționale din Ucraina.
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:
1. Se scoate untul și se lasă 15 min afară din frigider să se înmoaie. Mai apoi, se toacă usturoiul mărunt, la fel și frunzele de pătrunjel și cele de ruccola și se amestecă toate cu untul. Se condimentează cu sare și piper și se împarte amestecul în două, iar apoi se pune fiecare în folie alimentară și se rulează cam cât e pieptul de pui de lung. Se lasă apoi la frigider să se întărească.
2. Între timp se pregătește pieptul de pui. Se poate face prin 2 metode:
a) Se ia o lingură de lemn și cu coada ei se împinge în pieptul de pui astfel încât să se facă o gaură în care să intre sulul de unt.
b) Se frăgezește pieptul de pui cu ciocanul de bătut carne, iar apoi se pune sulul de unt peste piept, se împătură pe laterale și se rulează să se facă sul. Se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider 1-2 ore.
3. După, se pune făină într-un bol, se pune panko în alt bol și se amestecă cu paprika afumată și în alt bol se bat ouăle și se condimentează cu sare și piper.
4. Se tăvălește pieptul de pui prin făină, apoi prin ou și panko, încă odată prin ou și panko și apoi se prăjește în ulei încins. Se lasă să se rumenească câteva minute pe ambele părți și apoi se scoate și se pune într-o tavă și se dă la cuptor pentru 15 min, la 180°C. Se servește cu cartofi copți sau piure și o salată. Să aveți poftă!