Lviv syrnyk (cheesecake ucrainian) - Flavor Tailors

Ingrediente

3 ouă
70 gr zahăr
40 gr făină
coaja de la o lămâie
25 ml suc de lămâie
65 ml lapte
1 linguriță extract de vanilie
55 gr unt
250 grame brânză de vaci
70 gr zahăr pudră
200 ml smântână pentru frișcă
100 gr ciocolată cu lapte
fructe pentru decor (am folosit căpșune)

Lviv syrnyk este o rețetă delicioasă de cheesecake ucrainean, din zona Lviv. Acesta este ușor, pufos, mătăsos, cu aromă delicată de lămâie și glazură de ciocolată și merge de minune cu o cafea sau un ceai cald. Vă spun sincer, e divin și e printre preferatele mele. Îmi pare rău că l-am descoperit în contextul actual și m-a motivat să descopăr mai multe rețete ucrainiene. Slava Ukraini!

Lviv syrnyk

 

INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se separă gălbenușurile de albușuri și se amestecă gălbenușurile cu 70 gr zahăr (într-un bol metalic sau ceramic), până rezultă o cremă pufoasă.

2. Mai apoi, se adaugă coaja de lămâie, zeama de lămâie, laptele și făina și se pun la foc, prin procesul bain marie, deasupra unei oale în care fierbe apă.

3. Se amestecă continuu cu un tel în formă de pară până se îngroașă crema și apoi se ia de pe foc.

4. După, se golește untul și vanilia în cremă și se amestecă bine. Pentru ca desertul să fie foarte cremos, se trece printr-o sită măruntă brânza și se incorporează în cremă.

5. Se bat albușurile spumă, iar când s-au întărit, se adaugă zahărul pudră și se amestecă până devinde bezea pufoasă și lucioasă. Se incorporează treptat bezeaua în crema de brânză și se amestecă cu o spatulă de la exterior spre interior, până devine omogenă.

6. Înainte de a da desertul la cuptor, se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt, se golește crema de brânză și se nivelează, iar apoi se pune tava de chec într-o tavă cu margini înalte, care se umple cu apă fierbinte.

7. Se dă desertul la copt, la 160°C, pentru 60 de minute și apoi se lasă să se răcească în cuptor, cu ușa ușor deschisă. Dacă grăbiți răcirea lui, desertul se va crăpa și nu vă doriți asta.

8. Pentru glazură, se încălzește smântâna de gătit, dar nu se lasă să ajungă până la punctul de fierbere și apoi se golește peste ciocolată și se amestecă până se topește toată ciocolata și rezultă o cremă omogenă. Se lasă să se răcească ca să se întărească (altfel va curge) și apoi se glazurează desertul cu ciocolată. Se decorează cu fructe și se lasă să se răcească și ciocolata. Să aveți poftă! Slava Ukraini!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.
Lviv syrnyk