Pretzels vegani - Flavor Tailors

Ingrediente

500 gr făină
7 gr drojdie
1/4 linguriță sare
1 linguriță zahăr brun
200 ml bere
110 ml lapte vegetal
40 gr unt vegan
2 L apă
5 lingurițe bicarbonat de sodiu
sare grunjoasă
30 gr unt vegan

O porție de pretzels vegani, crocanți, cu sare grunjoasă, pentru zilele cu dor de aromă de pâine proaspăt coaptă. Sincer, par greu de făcut, dar nu e deloc așa și chiar se merită tot efortul.  Sunt gustoși și abia aștept să mai fac o porție!

Pretzels vegani

 

INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se amestecă făina cu drojdia, sarea și zahărul brun și apoi se adaugă berea, untul vegan (am folosit Viospread) și laptele vegetal călduț și se frământă timp de 10 minute.

2. Mai apoi, se lasă aluatul să dospeasă într-un bol uns cu ulei de măsline, timp de 1-2 ore, acoperit cu un prosop de bucătărie.

3. După, se întinde aluatul în formă de sul și se feliază în 8 părți egale. Se întinde fiecare și se face sul de aproximativ 40 de cm, dar se lasă partea din mijloc mai groasă.

4. Pentru modelare, se așează aluatul în formă de potcoavă, iar apoi se răsucește de două ori la mijloc și cele 2 margini ale sulului se așează peste bucata de aluat mai groasă, din mijloc. (vezi imaginile de mai jos)

5. Se așează fiecare pretzel pe hârtie de copt și se lasă neacoperiți cam 30 de min ca să facă o crustă.

6. Între timp, se pune apa la fiert, iar când începe să clocotească se reduce focul, se adaugă bicarbonatul și se golește câte un covrig și se lasă aproximativ 30 de secunde, timp în care se stropește cu apă.

7. În final, se scoate cu ajutorul unei spatule mari și se pune fiecare într-o tavă cu hârtie de copt, se crestează cu un cuțit în partea de aluat unde este mai gras, se presară fiecare cu sare grunjoasă și dă la cuptor, la 200°C, pentru 10-20 de minute. Când sunt gata, se pensulează cu puțin unt vegan și se servesc. Să aveți poftă!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.