Chec cu fructe uscate și nuci, e un adevărat răsfăț de sărbători, fiind și intens parfumat cu scorțișoară și nucșoară. Toate fructele uscate îi dau aromă și textură deosebită, dar totodată și dulceață, fiind nevoie de o cantitate redusă de zahăr brun, dar și puțină melasă pentru culoare și aromă. În plus, și făina îi dă un gust aparte și calități nutriționale deosebite, fiind preparat din făină integrală de la BioFarmland, obțintă din cereale bio, măcinate la o mară care nu încălzește mai mult de 40°C, deci cerealele își păstrează toate calitățile nutriționale. Încercați-l și voi, e de-a dreptul delicios! 🧡
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:
1. Se amestecă mixul de fructe confiate cu coaja de lămâie confiată, portocala confiată, merișoarele uscate, curmalele tăiate în bucăți mai mici, migdalele și nucile pecan tăiate în 2-3. Se adaugă romul peste ele și se lasă peste noapte să absoarbă alcoolul. Atenție, trebuie să tăiați nucile și migdalele în bucăți mai mici, altfel va fi greu să tăiați checul felii la final și se va dezmembra tot.
2. Se amestecă untul cu zahărul brun, melasa și ouăle, până rezultă o cremă pufoasă.
3. Mai apoi, se adaugă 60 ml suc de portocale și esența de portocale.
4. Se adaugă apoi și ingredientele uscate: făina integrală de grâu (am folosit făina integrală Bio Farmland), praful de copt, sarea, scorțișoara și nucșoara și se amestecă toate bine.
5. Se golește 1/2 din mixul de fructe confiate în aluatul de chec obținut mai devreme și se golește tot amestecul într-o tavă de chec, tapatată cu hârtie de copt.
6. Mai apoi, se adaugă deasupra jumătatea rămasă din amestecul de fructe confiate, se niveleasă totul și se decorează cu cireșele glasate. Se apasă și ele să se integreze între celelalte fructe și nuci.
7. Se dă checul la cuptor, la 150 °C, pentru 90-120 de minute, cu o tavă cu apă fierbinte pusă pe grilajul de sub chec. Apa fierbinte va creea vapori, care vor ajuta să rămână checul umed.
8. Mai apoi, trebuie să testați checul cu scobitoarea, iar dacă, după ce o scoateți din chec, pe suprafața ei sunt urme de aluat, checul mai trebuie să stea la cuptor. Dacă scobitoarea este curată, checul este copt. Pentru a-l păstra o perioadă de timp mai îndelungată, se învelește în folie de aluminiu și se păstrează la frigider. Să aveți poftă!
Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi cu produsele BioFarmland!