Pulpă de porc glazurată - Flavor Tailors

Ingrediente

1 ciolan de porc (neafumat)
3 linguri de ulei de măsline
2 cepe roșii mari
4-5 căței de usturoi
1 linguriță de ghimbir ras
1 L cidru de pere
3 foi de dafin
o linguriță de boabe de piper
1 baton de scorțișoară
sare după gust
15-25 cuișoare
50 ml sos de soia
250 gr miere
65 gr zahăr brun
200 ml suc de portocale
1 linguriță coajă de lămâie rasă

Pulpă de porc glazurată cu un amestec delicios de miere, sos de soia, suc de portocale și coajă de lămâie. Un adevărat festin, potrivit pentru masa de sărbători, cu o crustă crocantă și apetisantă, decorată cu cuișoare parfumate.  Deși această pulpă de porc glazurată ia câteva ore bune să se gătească, merită tot acest timp! Cu siguranță va face furori de Crăciun sau Revelion.

Pulpă de porc glazurată
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se călesc în uleiul de măsline cele 2 cepe tăiate mărunt. Când s-au rumenit, se adaugă usturoiul tocat și ghimbirul ras și se mai lasă 1 minut să se îmbine aromele.

2. Se adaugă apoi cidrul de pere și sarea, boabele de piper, batonul de scorțișoară și foile de dafin.

3. Se spală bine pulpa de porc și se pune și ea în oală, cu restul ingredientelor, să fiarbă. Nu uitați să luați spuma! După ce nu mai face spumă, se poate pune un capac și se lasă să fiarbă totul, la foc mediu, timp de 1-2 ore ( în funcție de mărimea pulpei).

4. Când e aproape fiert, se scoate pulpa într-un bol și se lasă să se răcească. Mai apoi, cu ajutorul unui cuțit mic/mediu și bine ascuțit, se taie șoricul de pe ciolan, dar se taie în așa fel încât să rămână cât mai mult din grăsimea de sub șoric.

5. După, se taie fâșii diagonale, cu distanța de aproximativ 1 cm între ele, iar apoi se taie și în direcția cealaltă diagonale, astfel încât să se creeze romburi. Atenție cât de adânc tăiați, trebuie doar prin grăsime să treceți.

6. Pentru un aspect delicios și un gust deosebit, se introduc cuișoare în mijlocul fiecărui romb crestat în grăsimea pulpeo. Mai apoi, se dă la cuptor, la 200°C pentru jumătate de oră.

Glazură:

7. În acest timp, se poate prepara glazura: se amestecă sosul de soia, mierea, zahărul brun și sucul și coaja de portocale și se fierbe 3-5 minute după care se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

8. Mai apoi, se glazurează pulpa de porc cu o pensulă, tot la 15 minute, până se rumenește bine. Atenție să nu apăsați tare cu pensula, să nu „deranjați” cuișoarele din pulpă. După ce s-a rumenit bine, se scoate pe un platou și se servește cu garnitura dorită. Atenție să scoateți cuișoarele din carne. Să aveți poftă!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi!

Pulpă de porc glazurată