Burger de jackfruit (vegan) - Flavor Tailors

Ingrediente

400 gr jackfruit
1 lingură ulei de măsline
o ceapă roșie
1 cățel de usturoi
1 linguriță boia afumată
2 linguri chimion
1 linguriță oregano
sare și piper după gust
150 gr sos BBQ
1 lingură zahăr brun
1 lingură melasă
2 linguri sos de soia
200 gr varză roșie
150 gr morcov
1 ceapă verde
3 lingurițe ulei de măsline
2 lingurițe oțet de mere
2 lingurițe sirop de arțar
1 cătel de usturoi
sare și piper după gust
2 chifle
mix de verdețuri
4 linguri sos BBQ

Probabil că ați observat deja că nu postez prea multe rețete cu carne, pentru că am tot redus-o din dieta noastră și acum nu prea o mai consumăm, decât dacă ieșim în oraș și ne e poftă de ceva. Am citit recent despre jackfruit (un fruct delicios, cu aromă neutră, care preia foarte bine aromele condimentelor și care are textură similară cu carnea) și am fost curioasă să-l încerc.

Nu mi-au plăcut niciodată șnițelele de soia sau produsele vegetariene care copiază carnea. Cred că asocierea lor cu produsele din carne e greșită și îi face pe mulți oameni să le respingă automat. Atunci când le gustă, ajung să le compare cu produsele din carne și normal că nu sunt identice. Una e să spui ciorbă de burtă vegetariană și alta e să spui ciorbă de pleurotus. Totul ține de percepție și mulți ar spune că nu le place ciorba de burtă vegetariană, dar dacă le-ar fi prezentată ca și ciorbă de pleurotus, ar mânca-o cu poftă și ar mai cere o porție.

Automat cuvântul burger te duce cu gândul la carne…la burger de vită, deci nu prea știu cum să prezint acest burger ca să nu fie respins automat și să i se acorde totuși o șansă. Rămâne burger de jackfruit și atât! Cine e curios, să-l încerce și o să fie surprins. Partea bună: e delicios și ușor, nu ca un burger de vită care îți pică greu și „îți cere să te odihnești puțin după ce îl savurezi).

Burger de jackfruit vegan

 

INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se strecoară jackfruitul din conservă și apoi se amestecă într-un bol cu boiaua afumată, chimionul, oregano, sarea și piperul.

2. Mai apoi, se curăță și toacă ceapa mărunt și se călește în ulei de măsline. După ce prinde culoare, se adaugă și usturoiul tocat și se călește 1 minut.

3. Se adaugă jackfruitul și se călește 2-3 minute, iar apoi se golește peste sosul BBQ, zahărul brun, melasa (am folosit melasă de la Nuts for Nuts), sosul de soia și puțină apă si se lasă să fiarbă la foc mic, aproximativ 20 de minute.

4. După ce se îngroașă sosul, se ia jackfruitul de pe foc și se desprinde fâșii, cu ajutorul unei furculițe.

5. Se prepară o salată coleslaw, amestecând morcovii tăiați felii subțiri cu varza roșie și ceapa verde rondele. Se prepară apoi un sos din ulei de măsline, oțet de mere, sirop de arțar, un cățel de usturoi tocat mărunt, sare și piper și se adaugă peste legume.

6. Se montează burgerul, prăjind întâi chiflele (acest proces ajută chifla să se păstreze fermă mai mult timp și să absoarbă mai încet sosurile din burger). Mai apoi, se unge chifla de jos cu 1 lingură de sos BBQ, se adaugă mix de verdeață, amestecul de jackfruit, salata coleslaw, mix de salată și chifla de sus, unsă și ea cu 1 lingură de BBQ. Se poate servi cu cartofi wedges. Să aveți poftă!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.

Burger de jackfruit vegan