Brăduți cu fructe confiate, perfecți pentru sărbătorile de iarnă, umpluți cu brânză dulce și merișoare confiate. Nu doar că sunt super drăguți, dar sunt și o combinație de arome de la diversele fructe confiate și arată spectaculos, plin de globuri vesel colorate. Să aveți poftă!
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:
1. Se cerne făina cu sarea și praful de copt. Mai apoi se încălzește puțin laptele, se adaugă drojdia și zahărul și se lasă 5-10 minute să dospească.
2. Se golește apoi amestecul de drojdie peste făină și se adaugă iaurtul, oul și uleiul si se frământă bine până rezultă un aluat elastic. Se unge un bol cu puțin ulei și se pune aluatul în bol, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă minim o oră să crească.
3. Între timp, se prepară umplutura: se amestecă brânza cu oul, zahărul, vanilia și merișoarele confiate.
4. Se frământă apoi aluatul și se formează un sul care se taie în 8 bucăți egale. Se întinde (cu ajutorul unui sucitor) o bucată de aluat în formă de cerc, de 25 cm diametru.
5. Se împarte (vizual) cercul în jumătate (imaginează-ți o linie care împarte cercul în două) și o parte rămâne neatinsă, iar cealaltă se taie fâșii cu ajutorul unei role de tăiat pizza sau sărățele, dar atenție, fâșiile nu trebuie tăiate de tot, ci se lasă 1 cm netăiat spre marginea aluatului/cercului, iar fâșiile se taie paralel cu linia imaginară care împarte cercul în două.
6. Se împătură apoi cercul în jumătate și se acoperă jumătatea de cerc tăiată cu jumătatea de cerc intactă. Avem un semicerc acum și trebuie să îi împărțim vizual în 3 (vă amintiți triunghiurile de brânză topită? Imaginați-vă că acest semicerc este format din 3 triunghiuri).
7. Se pune o lingură de umplutură în triunghiul din mijloc și apoi se acoperă umplutura cu triunghiul din drapta și apoi cu triunghiul din stânga. Atenție să nu apăsați aluatul prea tare, trebuie sigilat doar pe latura de jos a triunghiului. Mai apoi, se ridică brăduțul, se întoarce în sus cu partea care era jos, pe blatul de lucru și se pune într-o tavă rotundă de 28-30 de cm diametru.
8. Se repetă procesul și cu celalalte 7 bucăți de aluat și se asează brăduții unul lângă altul în tavă. Se pune câte o cireașă glasată în vârful fiecărui brăduț, se acoperă tava cu un prosop de bucătărie și se lasă să mai crească aluatul timp de 15 min.
9. Se bate gălbenușul cu laptele și se ung brăduții cu ajutorul unei pensule, iar apoi se decorează brăduții cu “globuri” din fructe confiate.
Pentru un aspect deosebit, se poate pune câte un rând de fructe confiate de aceeași culoare între 2 rânduri de „beteală” (fâșiile de aluat tăiate).
10. După ce brăduții sunt decorați după bunul plac, se dau la cuptor pentru 30-45 de minute, până prind o culoare aurie apetisantă. Să aveți poftă și să savurați cu plăcere acești brăduți cu fructe confiate!
Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome”!