Nimic nu se compară cu un paté de casă, mai ales dacă e aromat bine cu cimbru și nucșoară, cu gust ușor afumat de la boia și cu bunătate de nuci pecan și merișoare. Fin, cremos, bogat în arome, crocant de la nucile pecan și dulce-acrișor de la merișoare. Mmm…un deliciu!
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:
1.Se pun merișoarele la înmoi în puțin alcool (rom, cognac) și se lasă minim o oră.
2. Se zdrobesc cățeii de usturoi în lapte. Se spală bine ficățeii și se scurg de apă, iar apoi se pun în lapte și se dau la frigider minim câteva ore. Ficățeii trebuie să fie acoperiți complet cu lapte, laptele ajutând ca aceștia să nu se întărească la gătire și să rămână fragezi.
3. Mai apoi, se călește ceapa tocată mărunt în puțin ulei de măsline, iar când devine transfarentă se adaugă ficățeii, boiaua afumată, cimbrul și chili.
4. Se lasă ficățeii să se rumenească bine și apoi se adaugă vinul roșu, foile de dafin și 10 linguri de lapte cu usturoi (marinada în care su stat ficățeii la frăgezit)
5. Când scade lichidul, se iau ficățeii de pe foc, se lasă 30 de minute la răcit și apoi se dau în blender cu untul, piperul, nucșoara și sarea (sarea se pune întotdeauna la final).
6. Se bate smântâna pentru frișcă și se adaugă treptat câte o lingură de pate și se amestecă cu o spatulă de la exterior spre interior. Amestecă ușor să nu taie. Smântâna pentru frișcă va ajuta să fie pateul pufos.
7. Se prăjește nuca pecan într-o tigaie și apoi se toacă mărunt și se adaugă în pate împreună cu merișoareșe. Se amestecă ușor, până se incorporează uniform.
8. Se golește pateul într-un recipient și apoi se topesc 5-6 linguri de unt cu cimbru și se golesc peste pate pentru a nu se oxida. Se lasă la frigider câteva ore să se întărească și apoi se servește. Poftă bună!
Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.
Leave a Reply