Melci cu scorțișoară și melasă - Flavor Tailors

Ingrediente

230 ml lapte
85 gr lapte bătut
500 gr făină (am folosit de la Raftul bunicii)
100 gr zahăr de cocos
1 ou
o linguriță extract de vanilie (am folosit de la Cloud Nine Factory)
8 gr drojdie
un praf de sare
3 linguri de unt
4 linguri de scorțișoară
60 gr unt
100 gr zahăr de cocos
115 gr unt
150 gr melasă (am folosit de la Nuts 4 Nuts)
100 gr zahăr de cocos
50 gr arahide granulate coapte (am folosit de la Nuts 4 Nuts)

Melci cu scorțișoară și melasă, o rețetă clasică (parcă la noi se cheamă cuib de viespi), cu o aromă delicioasă de caramel ars, dată de melasă. Sincer, m-a surprins rezultatul final și s-au mâncat ca pâinea caldă. Vă recomand cu drag! Poftă bună!

Melci cu scorțișoară și melasă
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Laptele și untul se încălzesc, până se topește untul, iar apoi de ia de pe foc. Se cerne făina superioară albă de grâu 000 pentru cozonac (eu am folosit de la Raftul bunicii). Se adaugă zahărul, oul, extractul de vanilie (am folosit de la Cloud Nine Factory, drojdia și sarea. Mai apoi, se adaugă laptele și laptele bătut și se frământă aluatul. Când aluatul devine elastic, se unge un bol cu ulei, se așează aluatul, se acoperă și se lasă să dospească minim o oră.

2. După ce aluatul și-a dublat cantitatea, se întinde în formă dreptunghiulară, cu ajutorul unui făcăleț. Mai apoi se întind cele 60 de grame de unt peste aluat (de preferat ca untul să fie la temperatura camerei pentru a fi mai ușor de întins). Se amestecă scorțișoara cu zahărul de cocos și se presară și ele peste aluat. Se lasă 1 cm liber pe marginea aluatului pentru a se lipi ușor aluatul. Mai apoi se rulează aluatul și se feliază în 15-20 de părți egale.

3. Pentru topping, se amestecă untul cu melasa (am folosit de la Nuts 4 Nuts) și zahărul de cocos și se golește amestecul într-o tavă. Se presară arahidele granulate coapte (am folosit de la Nuts 4 Nuts) peste și apoi se așează melcii de aluat în tavă, unul lângă altul și se lasă jumătate de oră să dospească.

4. Mai apoi, se dau meclii la cuptor, la 190 °C, pentru aproximativ 20-25 de minute. Se verifică din când în când, iar dacă se ard prea tare, se acoperă cu folie de aluminiu.

5. După ce se scot de la cuptor, se întoarce tava invers și se golesc melcii, astfel încât melasa să fie sus și să curgă în aluat. Poftă bună!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi, cu produsele Raftul bunicii. Iar dacă înscrieți bonul cu produsele Raftul bunicii în campania Surpriza Primăverii, puteți câștiga una dintre cele 50 de mașini de făcut pâine sau unul dintre cele 200 de seturi de tacâmuri. Mai multe detalii aici.

Melci cu scorțișoară și melasă