Baklava cheesecake - Flavor Tailors

Ingrediente

230 ml apă (sirop)
150 gr zahăr de cocos (sirop)
160 gr miere de portocal (sirop)
1/4 linguriță scorțișoară (sirop)
1 linguriță coajă de portocală rasă (sirop)
5 păstăi de cardamom (sirop)
400 gr foi fine de plăcintă (bază cheesecake)
125 gr unt (bază cheesecake)
80 gr nuci pecan (bază cheesecake)
60 gr migdale (bază cheesecake)
50 gr fistic (bază cheesecake)
40 gr alune de pădure (bază cheesecake)
1 linguriță scorțișoară (bază cheesecake)
un praf de sare (bază cheesecake)
1/2 nucșoară măcinată (bază cheesecake)
500 gr cremă de brânză (cremă cheesecake)
75 gr miere de portocal (cremă cheesecake)
250 gr iaurt grecesc (cremă cheesecake)
3 ouă (cremă cheesecake)
1 linguriță esență de portocale (cremă cheesecake)
75 gr fistic (decor)
1 linguriță petale de trandafir uscate (decor)

Baklava cheesecake, o combinație dintre baklavaua crocantă și dulce și cheesecake-ul cremos și catifelat. Baklavaua este un desert otoman, răspândit în toată zona mediteraneană și cuprinde multe straturi de aluat fin de plăcintă, umplute cu nuci tocate, totul fiind însiropat la final cu un sirop de zahăr sau cu miere. Rezultatul a fost delicios, iar gustul nucilor și straturile de foi de plăcintă crocante au făcut cheesecakeul irezistibil. De obicei siropul de baklava se face cu zahăr, dar eu am folosit zahăr brun pentru o aromă mai intensă de caramel, dar și pentru că e mai sănătos. De avut în vedere că zahărul de cocos va face siropul vâscos și nu lichid.

Fiind un desert cu influență medineraneană, am folosit o parte din ingrediente de la Prăvălia Noastră, unde găsiți produse rodite de pământ grecesc, mângâiate și dezmierdate de razele soarelui mediteranean sau culese de prin colțuri binecuvântate ale lumii, acolo unde natura se simte în largul ei, devine generoasă și întinde plantații vaste de măslini, curmale, fistic, migdali sau smochini. Chiar vă încurajez să citiți mai multe despre povestea Prăvălia Noastră, pentru că o să vă convingă să le testați produsele și să le deveniți clienți fideli.

Baklava cheesecake
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:
Sirop:

1. Pentru a prepara siropul, se amestecă apa cu coaja de portocale rasă, apoi se stoarce sucul de portocală și se adaugă și el. Se adaugă zahărul de cocos și scorțișoară Ceylon (de la Prăvălia Noastră) și semințele de cardamom. Mai apoi, se pune totul la foc până se topește zahărul și se îngroașă siropul.

2. După ce se ia siropul de pe foc, se adaugă mierea de portocal de la Prăvălia Noastră și se amestecă totul bine.

Bază Cheesecake:

3. Pentru baza de baklava, se prăjesc toate nucile (pecan, migdale, fistic și alune de pădure) într-o tigaie încinsă timp de câteva minute, iar apoi se pun într-un mărunțitor și se adaugă scorțișoara, nucșoara și sarea și se mărunțesc toate. Nu trebuie să fie foarte mărunte.

4. 2/3 din sirop se adaugă peste mixul de nuci și se amestecă să se omonenizele.

5. Se unge o tavă rotundă de tort cu unt topit (nu tot!) și se pune o foaie de plăcintă în tavă (nu vă faceți griji că este mai mare decât tava, o vom tăia la final). Apoi, se mai pune o foaie de plăcintă peste (dar rotiți tava și așezati-o din alt unghi, astfel încât la final să fie toate marginile tăvii acoperite cu foaie de plăcintă). Peste cele 2 foi de plăcintă se pune 1/3 din amestecul de nuci. Chiar dacă se va întinde greu pentru că e lipicios de la sirop, nu vă faceți griji, în final veți reuși să întindeți amestecul de nuci peste tot.

6. Mai apoi, se repetă același proces de 2 ori. La final, se acoperă ultimul strat de nuci cu ultimele 2 foi de plăcintă. Deci, să recapitulăm, vom avea: 2 foi de plăcintă, un strat de nuci, 2 foi de plăcintă, un strat de nuci, 2 foi de plăcintă, un strat de nuci și ultime 2 foi de plăcintă.

Cremă cheesecake:

7. Pentru crema cheescakeului, se amestecă crema de brânză cu iaurtul grecesc și mierea de portocal.

8. Se adaugă traptat ouăle și esența de portocale și se amestecă până rezultă o cremă omogenă. Se golește apoi crema în tava de tort, peste straturile de foi de plăcintă cu nuci.

9. Foile de plăcintă se taie cu ajutorul unei foarfeci, astfel încât să ajungă la marginea de sus a tăvii. Foile de pe margine se ung mai bine cu unt și se învelesc în folie de aluminiu să nu se ardă în cuptor. Cheesecake-ul trebuie să se coacă la cuptor, la 160°C, pentru 50-60 de minute.

10. Când s-a copt cheesecake-ul, se oprește cuptorul și se mai lasă 15 minute în cuptor, cu ușa semideschisă. Răcirea treptată va ajuta la evitarea crăpării cheesecake-ului.

Decor:

11. După ce se scoate din cuptor, se pensulează foile de plăcintă de pe margine cu siropul rămas. Totodată, pentru decor, se prăjește fisticul puțin în tigaie și apoi se mărunțește și se decorează cheesecakeul cu el. Se presară și câteva petale de trandafir și se lasă la frigider să se răcească complet înainte de a fi servit. Să aveți poftă!

P.S. Găsiți rețeta de baklava cheesecake și în aplicația Prepino, pe care vă recomand să o instalați dacă aveți nevoie de inspirație la gătit. Găsiți acolo fel de fel de rețete delicioase de la bloggeri talentați. Partea și mai utilă este că odată ce v-ați hotărât ce rețete gătiți, Prepino App vă generează automat lista de cumpărături cu ingredientele și gramejele necesare. Ce poate fi mai simplu de atât?!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi cu produse de la Prăvălia Noastră!

Baklava cheesecake