Jackfruit, fructul minune - Flavor Tailors

Ce este jackfruitul și unde crește?

Jackfruit, fructul minuneJackfruit, fructul minune este un fruct tropical, originar din sudul Indiei și din Bangladesh. Acesta este cel mai mare fruct arboricol din lume, unele exemplare ajungând până la 100 de kilograme.

Arborele jackfruit este un copac veșnic verde și poate crește până la 30 de metri în înălțime, iar uneori poate dura și până la 10 ani să facă primele fructe. Acesta este sensibil la îngheț și la secetă și are nevoie de un climat tropical sau subtropical cu precipitații abundente.

Arborele jackfruit este o cultură importantă în multe regiuni tropicale, deoarece este o sursă sigură de hrană în perioadele de secetă. Copacul este, de asemenea, o sursă valoroasă de lemn și este folosit pentru construcții și fabricarea de mobilier. În plus, frunzele, scoarța și rădăcinile copacului au proprietăți medicinale și sunt folosite în medicina tradițională.

Fructul are un exterior dur și un interior dulce și suculent, plin de semințe mari. Pulpa fructului poate fi consumată crudă sau gătită și este adesea folosită ca înlocuitor al cărnii în mâncărurile vegetariene și vegane.

Care sunt beneficiile nutriționale ale jackfrutului?

Vitamina C

Unul dintre cele mai notabile beneficii ale sale este conținutul său ridicat de vitamina C. Vitamina C este un nutrient esențial care acționează ca un antioxidant în organism, ajutând la protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi. 150 de grame de jackfruit conțin aproximativ 15% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Colagen

De asemenea, joacă un rol crucial în producția de colagen, o proteină importantă pentru sănătatea pielii, a oaselor și a țesutului conjunctiv.

Potasiu

Pe lângă vitamina C, jackfruit este, de asemenea, o sursă bună de potasiu, un mineral esențial, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și susține funcționarea sănătoasă a inimii. 150 de grame de jackfruit conțin aproximativ 8% din aportul zilnic recomandat de potasiu.

Fibre

Jackfruit este, de asemenea, o sursă bogată de fibre alimentare, fibrele ajutând la menținerea unei digestii sănătoase. De asemenea, ajută la încetinirea absorbției zahărului în fluxul sanguin, ceea ce poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. 150 de grame de jackfruit conțin aproximativ 3 grame de fibre.

Antioxidanți

Un alt beneficiu al jackfruitului este conținutul ridicat de antioxidanți. Antioxidanții sunt importanți pentru a proteja organismul de daunele cauzate de radicalii liberi, care sunt molecule instabile care pot contribui la dezvoltarea unor boli cronice precum cancerul și bolile de inimă. Jackfruit conține o varietate de antioxidanți, inclusiv vitamina C și flavonoide, care ajută la protejarea organismului.

Conținut caloric redus

Jackfruit este, de asemenea, un fruct cu conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care încearcă să slăbească. 165 de grame de jackfruit conțin aproximativ 155 de calorii, ceea ce îl face o alternativă sănătoasă la gustările bogate în calorii, cum ar fi chipsurile sau bomboanele.

Este important de reținut, totuși, că un consum prea mare de jackfruit poate provoca disconfort abdominal din cauza conținutului său ridicat de zaharuri naturale. La fel ca orice aliment, cel mai bine este să fie consumat cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate.

Cum se poate găti jackfruitul?

Jackfruit, fructul minune

Jackfruit este, de asemenea, un aliment versatil care poate fi folosit într-o varietate de moduri. Acesta poate fi consumat proaspăt, gătit sau conservat și este adesea folosit în mâncăruri dulci și sărate. Poate fi folosit în curry, tocănițe și supe sau poate fi folosit ca înlocuitor al cărnii în mâncăruri vegetariene și vegane. Este, de asemenea, un ingredient excelent pentru deserturi și alte bunătăți dulci, cum ar fi înghețata, prăjiturile și smoothie-urile.

Veți găsi pe piață 2 feluri de jackfruit: jackfruit necopt și jackfruit matur sau copt. Jackfruitul tânăr este mai ferm și are un gust mai savuros, în timp ce jackfruit-ul matur este mai dulce și mai moale.

Jackfruit necopt

Jackfruitul tânăr este adesea folosit ca înlocuitor al cărnii în mâncărurile vegetariene și vegane. Are o textură asemănătoare cu cea a cărnii și poate fi folosit într-o varietate de mâncăruri savuroase, cum ar fi curry, tocănițe și supe. De asemenea, poate fi folosit ca umplutură pentru sandvișuri și tacos. Pentru a pregăti jackfruitul necopt, este necesar mai întâi să îndepărtați pielea exterioară dură și miezul. Fructul poate fi apoi tăiat în bucăți și fiert sau gătit la aburi, timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când este fraged.

Odată fiert, poate fi mărunțit și aromat cu condimente și mirodenii pentru a obține un preparat delicios care înlocuiește foarte bine carnea. De exemplu, poate fi amestecat cu lapte cocos, curry și turmeric pentru a obține un curry vegan delicios. De asemenea, poate fi aromat cu chimen, pudră de chili și suc de lămâie pentru a face o umplutură savuroasă pentru tacos.

Jackfruit copt

Pe de altă parte, jackfruit-ul matur sau copt, este mai dulce și mai moale și este adesea folosit în mâncăruri dulci, cum ar fi înghețata, gemurile, jeleurile, prăjiturile și smoothie-urile. Pentru a fi consumat, mai întâi este necesar să se îndepărteze pielea exterioară dură și apoi miezul fructului. Acesta poate fi apoi tăiat în bucăți și consumat ca atare sau amestecat pentru a obține un smoothie dulce și delicios.

Un alt mod de a găti jackfruit este prin prăjire. Prăjirea scoate în evidență dulceața naturală a fructului și adaugă o aromă delicioasă de afumătură. Pentru a prăji jackfruit, pur și simplu tăiați-l în bucăți, amestecați-l cu puțin ulei și condimentele preferate și prăjiți-l în cuptor timp de 20-30 de minute la 180 °C. Jackfruit-ul prăjit este delicios ca gustare sau ca topping pentru fulgi de ovăz, iaurt sau înghețată.

Jackfruit, fructul minune, este un aliment delicios și nutritiv care poate fi folosit într-o varietate de moduri. Este un aliment versatil, care poate fi folosit în mâncăruri dulci și sărate, și oferă o gamă largă de beneficii dietetice, fiind o alegere excelentă pentru menținerea unei stări de sănătate bune.

Voi ați încercat jackfruit până acum? Dacă da, ce fel de rețete ați pregătit?

IDEI DE REȚETE CU JACKFRUIT