Tofu katsu curry vegan - Flavor Tailors

Ingrediente

60 gr unt vegan
4 linguri făină
1.5 lingură curry pudră
1 lingură garam masala
1/4 linguriță piper cayenne
40 gr ciuperci shiitake uscate
40 gr ciuperci urechi de lemn uscate
5 linguri ulei de floarea soarelui
40 gr rădăcină de lotus
1 ceapă mare
1 morcov mare
3 căței de usturoi
1 linguriță ghimbir ras
sare după gust
50 gr dovleac
450 gr tofu
95 gr făină
140 ml apă
1/4 linguriță praf de copt
piper alb după gust
50 gr panko
200 gr orez cu bob rotund
10 gr susan negru

Această rețetă de tofu katsu curry vegan este inspirată după tonkatsu curry, o rețetă japoneză delicioasă care în mod normal se face cu ceapă, morcov și cartof și se servește cu orez și carne de porc preparată foarte similar cu șnițelul. Această rețetă este o rețetă vegană cu ceapă, morcov, ciuperci shitake și urechi de lemn, dovleac și rădăcină de lotus, servită cu tofu în panko crocant. E plină de arome, dar mai ales texturi și e perfectă pentru zilele friguroase. Vă provoc să o încercați!

Pentru cei care nu știu, eu sunt mare fană a culturii japoneze, învăț japoneza de câțiva ani și ador mâncarea japoneză. Să nu mai spun că a fost motiv de sărbătoare când au deschis cei de la Taste of Asia primul magazin cu produse asiatice din Timișoara. Partea bună, puteți comanda și online produsele lor în cazul în care vă luați inima în dinți și vreți să experimentați cu o rețetă asiatică.

Tofu katsu curry vegan
INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Pentru a prepara acest tofu katsu curry vegan, trebuie să preparați întâi curry roux (nu e greu, nu vă speriați de nume). Se topește untul și se adaugă făina, iar apoi se amestecă cu ajutorul unui tel în formă de pară. Când nu mai sunt cocoloașe și amestecul se închide la culoare, se adaugă pudră curry (eu am folosit de la Taste of Asia), garam masala (tot de la Taste of Asia) și piper cayenne, se amestecă bine și se mai lasă 1 minut pe foc. Mai apoi, se golește amestecul într-o formă de făcut cuburi de gheață și se bagă pentru 10-15 minute la congelator, să se întărească. Dacă nu vreți să vă preparați singuri acest curry roux, îl găsiți și gata preparat și se numește S&B Golden Curry, fiind disponibile mai multe sortimente, în funcție de cât de picant vă doriți: mild, medium și hot.

2. Ciupercile shiitake și urechile de lemn (de la Taste of Asia) se pun la hidratat în 300 ml apă fierbinte și se lasă aproximativ 1 oră să se hidrateze. Într-un alt bol, se pune și rădăcina de lotus la hidratat în apă fierbinte.

3. După ce s-au hidratat ciupercile, se taie felii și se călesc în puțin ulei, iar când s-au rumenit puțin, se scot pe o farfurie. Atenție să nu aruncați apa în care s-au hidratat ciupercile pentru că o vom folosi mai târziu.

4. Apoi, se taie ceapa și se călește în unt (eu am folosit ceapă roșie pentru că mi se pare mai aromată, dar japonezii folosesc ceapă albă și o taie în jumătate și apoi felii mai groase, dar mie nu îmi place consistența ei, așa că am tăiat-o mărunt). Se curăță morcovul și se taie bucățele mai mari, diagonale și se adaugă și el peste ceapă și se călește.

5. Se taie usturoiul mărunt și se adaugă peste ceapă și morcovi. Se curăță ghimbirul și se rade și el și se călește cu restul ingredientelor pentru încă un minut, iar apoi se adaugă apa în care s-au hidratat ciupercile și sare și se lasă să fiarbă.

6. Când morcovii sunt al dente, se adaugă ciupercile călite, lotusul tăiat felii subțiri și dovleacul curățat și tăiat cubulețe și se mai lasă să fiarbă 10-15 minute. Dacă nu e suficient lichid, se mai poate adăuga apă, cât să acopere legumele.

7. La final, se pun 3-4 cubulețe de curry (cele preparate la începutul rețetei) într-o sită și se scufundă puțin sita în mâncare, cât să ajungă lichid fierbinte și să topească cuburile de curry. Trebuie amestecat cu o lingură până se topesc complet cuburile de curry și apoi se mai lasă 5-10 minute pe foc, timp în care ar trebui să se îngroașe toată compoziția. Nu uitați să amestecați din când în când.

8. Tofu se scoate din ambalaj și se împătură într-un prosop de bucătărie. Mai apoi, se pune o greutate peste el ca să-l preseze bine și să se absoarbă tot lichidul.

9. Pentru a prepara aluatul, se amestecă făina cu apa, sarea, piperul și praful de copt până rezultă un amestec omogen.

10. Blocul de tofu se feliază în 2 bucăți, pe grosime, se pune în amestecul de făină și se întoarce pe ambele părți ca să se acopere bine. După, se pune în panko (tot de la Taste of Asia), se îmbracă cu panko crocant și se prăjesc bucățile de tofu în ulei încins (ca pe niște șnițele). Când sunt rumene și crocante, se pun pe un șervețel absorbant.

11. Înainte de servire, se prepară orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj și apoi se asamblează preparatul final: se pune orezul într-o parte a farfuriei, iar lângă se pune curry. Tofu se taie felii și se așează feliile jumătate în curry, jumătate peste orez. Pentru decor și aromă, se presară orezul cu susan negru prăjit și se servește cu poftă!

P.S. Găsiți rețeta de tofu katsu curry vegan și în aplicația Prepino, pe care vă recomand să o instalați dacă aveți nevoie de inspirație la gătit. Găsiți acolo fel de fel de rețete delicioase de la bloggeri talentați. Partea și mai utilă este că odată ce v-ați hotărât ce rețete gătiți, Prepino App vă generează automat lista de cumpărături cu ingredientele și gramejele necesare. Ce poate fi mai simplu de atât?!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi cu produse de la Taste of Asia!

Tofu katsu curry vegan