Ciorbă de burtă vegetariană, cu pleurotus - Flavor Tailors

Ingrediente

4 linguri ulei de măsline
1 ceapă roșie
3 morcovi
1 păstârnac
500 de grame de cuperci pleurotus
100 de grame hribi (sau mix hribi cu gălbiori)
1-2 foi de dafin
o linguriță de piper boabe
cimbru
sare
1/2 ardei sau gogoșar în oțet
2 gălbenușuri (veganii pot să scoată gălbenușurile)
200 de grame iaurt grecesc / smântână / cremă de ovăz (pentru vegani)
4 căței de usturoi
1 linguriță ulei de măsline infuzat cu trufe
2 lingurițe oțet
tarhon
smântână (servit)
ardei iute (servit)

Ciorbă de burtă vegetariană, cu pleurotus, un adevărat deliciu! Aproape că nici nu-ți dai seama că e o variantă vegetariană! Pleurotusul are o textură foarte similară cu burta de vită, ciorba are consistență mai groasă (la fel ca cea de burtă) pentru că legumele sunt blenduite, iar aroma este deosebită pentru că, pe lângă pleurotus, am adăugat și puțini hribi, dar și puțin ulei de măsiline infuzat cu trufe.

Fie că sunteți vegetarieni sau doar vreți să mâncați ceva mai ușor, ciorba de pleutorus se gătește super ușor și are un gust de vis! Trebuie neapărat să o încercați!

Ciorbă de burtă vegetariană, cu pleurotus

INSTRUCȚIUNI DE PREPARARE:

1. Se taie ceapa mărut, se rade morcovul și păstârnacul și se călesc toate în puțin ulei de măsline pentru 4-5 minute. Când ceapa devine transparentă, se adaugă un litru de apă și se lasă să fiarbă pentru 10-15 minute.

2. Mai apoi, se ia oala de pe foc și se dă totul în blender (probabil majoritatea strecoară legumele și le scot afară din ciorbă, dar mie nu îmi place să risipesc nimic). Acest proces ajută la consistența ciorbei, pentru că o face mai groasă, similară cu ciorba de burtă. După ce s-au blenduit legumele, se adaugă 1-1.5 litri de apă și se pune din nou la foc.

3. Apoi, se rup ciupercile pleurotus felii (asemănătoare cu burta de vită) și se golesc în ciorbă, la fiert. Pentru aromă deosebită, se adaugă și hribii (sau mixul de hribi și gălbiori) tăiați cubulețe sau felii și apoi se condimentează cu sare, piper boabe, cimbru și dafin. Se mai poate adăuga apă dacă este necesar.

4. Ciorba trebuie să fiarbă cam 20-30 de minute (verificați să fie moi ciupercile) și apoi se taie ardeiul/gogoșarul cubulețe, se golește în ciorbă și se mai lasă să fiarbă 2-3 minute după care se ia corba de pe foc.

5. Într-un bol, se amestecă gălbenușurile cu iaurtul sau smântâna, usturoiul zdrobit, uleiul de măsline infuzat cu trufe (acesta e opțional, dar îi dă o aromă de vis, așa că nu l-aș exclude) și oțetul. Se toacă și tarhonul mărunt și se adaugă și el în amestec.

6. Se golește apoi un polonic de ciorbă în amestecul de smântână cu gălbenușuri și amestecă bine, după care se mai adaugă 1-2 polonice să ajungă totul la aceeași temperatură. La final, se golește totul înapoi în ciorbă în timp ce se amestecă continuu, să nu cumva să se întărească gălbenușele și să se facă „zdrențe”.

7. Se servește cu ardei iute și smântână extra dacă e nevoie, iar dacă nu e suficient de acru, se mai poate adăuga oțet sau suc de lămâie. Poftă bună!

Vă provoc și pe voi să vă „jucați” cu ingredientele și să „croiți arome” noi.
Ciorbă de burtă vegetariană, cu pleurotus

Leave a Reply

Your email address will not be published.